Pracken's Paint Shop Pro Tutorials

Southwestern Series: Teepee (or Tipi)

teepeefront teepeefront

I am continuing with my southwestern series. As I find time, I will try to add more. You will find the other southwestern items here.

Ik ga verder met mijn southwestern series. Nu ik er tijd voor gevonden heb, zal ik proberen meer onderdelen toe te voegen. De andere Items vind je onder de eerste link hierboven. Ik voegde ook enkele items toe aan mijn leden site. Ben je lid klik dan op de tweede link van boven. Ben je geen lid en wil je het wel graag worden, klik dan op de laatste link hierboven.

Ik heb twee versies gemaakt van deze wigwam. Een met de deur dicht en een met een open deur, dus je kunt kiezen welke je wilt maken. En natuurlijk kun je ze allebei maken als je dat wilt.

Ik veronderstel dat je een basiskennis van PSP hebt en kunt werken met lagen. Hoe dan ook, schrik niet terug om deze tutorial te maken, ik voeg voldoende schreenshots toe om je door de tutorial te leiden. En kom je toch moeilijkheden tegen, je mag me altijd mailen en ik zal je met plezier helpen.

Beide versies van deze tutorial gelden dezelfde stappen tot stap # 11.

[NOTE: This tutorial has been graciously translated into Dutch by Harriët. Thanks Harriët!!!! For the English version of this tutorial, click here].


Voor deze tutorial heb je nodig:

Paint Shop Pro. Ik gebruikte versie 7.04 maar als je bekend bent met PSP kun je deze tutorial zonder problemen maken met elke andere versie. You can download the latest PSP version demo here.

Mijn selectie files. Zet deze in een map naar eigen keuze. ( ik zet de mijne bij voorkeur in een map buiten PSP)

Mijn Fills (vulling) , rug (deken), en mijn sun design (zonnetje).

Mijn styled Line. Zet deze in je map styled lines van PSP.

Je kunt al mijn materialen hier downloaden here.

Mijn kleurenkaart. Rechtsklik en sla hem op.

teepeecolors


Step 1. Open een nieuwe afbeelding van 400 x 500, achtergrond wit. Kopieer je kleurenkaart en plak het als een nieuwe laag op je afbeelding. Schuif hem helemaal naar boven zodat je er gemakkelijk bij kunt als je een nieuwe kleur nodig bent. Je hoeft dan alleen maar op het nummer te klikken met je pipet.

Step 2. Voeg een nieuwe laag toe. Noem deze laat “tent midden”. Laad selectie 1, ( ga naar selecties > laden van schijf > zoek de map waarin je de selecties hebt opgeslagen) Vul deze selectie met kleur # 1.

Selecteer en maak de selectie zwevend. ( druk op Ctrl+F toets). Je ziet de ‘miertjes’ lopen rond je selectie.

Zet je achtergrond op kleur # 2 van je kleurenkaart. Voeg een stans toe. ( effecten > 3D effecten > gestanst) en gebruik de instelling zoals hieronder is afgebeeld. De schaduwkleur is kleur # 2. (rechtsklik op de schaduwkleur vakje en je ziet je recent gebruikte kleuren.)

Herhaal de stans maar verander horizontaal en verticaal nu in –3.

 

Step 3. Herhaal stap 2 hierboven met selectie # 2. (noem de laag ‘tent rechts’) en selectie # 3 (noem deze laag ‘tent links’ ) Dit is hoe het er nu moet uitzien:


Step 4. Versiering van de buitenkant;

Hierin kun je natuurlijk je eigen fantasie volgen, sla dan deze stap over, maar als je mijn versiering wilt maken ga dan verder met deze stap.

Kartelrandje op de bodem.

Nieuwe laag en noem deze kartelrand. Zet je voorgrond en achtergrondkleur op # 3. Neem je basisvormen en gebruik de instellingen zoals in het voorbeeld hieronder.

Teken een klein driehoekje op de bodem. Kopieer dit driehoekje en plak het als nieuwe selectie. Ga zo door tot de bodem van je linker tent kant gevuld is met driehoekjes. Klaar? Dan moet het er ongeveer zo uitzien:

Dupliceer deze laag ( ga naar je lagenpallet > dupliceren OF rechtsklik op je laag in je lagenpallet en klik op dupliceren) Keer deze laag om: afbeelding > omkeren. Ga naar Selecties > selecteer alles > selecties > zwevend. Vul deze selectie met kleur # 4. Het kan zijn dat je met de tolerantie iets moet spelen om de vlakjes gevuld te krijgen.

Schuif deze op zijn plaats boven aan de gele rand. Waarschijnlijk zal het elkaar een beetje overlappen, maar maak je geen zorgen, dat komt zo dadelijk wel goed. Het moet er nu ongeveer zo uitzien:

Zet je lagen op slot behalve de twee “kartellaagjes”. Voeg deze twee lagen samen. (zichtbare lagen samenvoegen).

Maak je linker tenthelft actief. Selecties > selecteer alles > selecties > zwevend en je ziet de miertjes weer lopen.

Maak nu je geel/rode rand-laag actief. Selecties > omkeren. Druk een keer op je delete toets. Het overlappende deel van je rand is nu weg.

Dupliceer je ‘driehoekjes’ laag, spiegel deze en zet hem aan de rechterkant van je tent.

Zon ontwerp:

Om mijn zon ontwerp toe te voegen, open het ( het is in transparant psp formaat), kopieer het en plak het als nieuwe laag op de linkerkant van je tent. Dupliceer en zet het aan de rechterkant. Zet ze op een lijn, gebruik hiervoor event. je hulplijnen.

Strepen bovenkant.

Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrond en achtergrondkleur op # 3. Neem je tekenpen en gebruik de instellingen zoals hieronder staat aangegeven. Teken een smal lijntje.

Corrigeer het overlappende deel zoals hierboven staat beschreven bij je geel/rode driehoekjes rand.

 

Dupliceer deze laag en spiegel deze. (afbeelding > spiegelen). Plaats deze aan de rechterkant van je tent.

Voeg een nieuwe laag toe en maak een zwarte streep op dezelfde manier als de gele. Je versiering is nu klaar en het moet er ongeveer zo uitzien:

Step 5. Voeg een nieuwe laag toe. Plaats deze onder de “tent links” en “tent rechts” lagen, maar boven de laag met ‘midden tent”.

Laad selectie 4. Vul deze met kleur # 1. Maak de selectie zwevend. (Ctrl+F) Voeg een stans toe met dezelfde instellingen als eerder gebruikt. Herhaal de stans met horizontaal en vertikaal op –3.

Step 6. Voeg een nieuwe laag toe en zet deze boven je laatste laag. Zet je voorgrond op zwart en je achtergrond uit.

Neem je tekenpen en gebruik de instellingen zoals hieronder is weergegeven. Het lijn type is “pracken_teepee2” die je hebt gedownload en in je map styled lines hebt gezet. Klik op het zwarte driehoekje en zoek deze lijn op. Teken enkele streepjes op de voorkant van je tent, ongeveer zoals ik heb gedaan.

 

Step 7. Voeg een nieuwe laag toe en zet deze onder al je andere lagen behalve onder je achtergrondlaag. Zet je voorgrond op kleur # 5 en de achtergrond uit..

Neem je tekenpen, enkele lijn, grootte 3-4. Teken enkele verticale lijnen. Tentstokken zijn niet perfect, dus de jouwe hoeven het ook niet te zijn. Teken gewoon genoeg stokken die je tent moeten ondersteunen.

Voeg een afschuining binnen toe. Gebruik onderstaande instellingen:

 

Step 8. Teken wat lijntjes onder aan de bodem van je tent. Voeg een afschuining binnen toe zoals hierboven.

Deze stap is optioneel. Maar in werkelijkheid heeft de Wigwam ondersteunende tentstokken om de flappen aan de bovenkant van de tent open te houden. (voor ventilatie). Voeg een nieuwe laag toe en zet deze boven de laatste gemaakte laag. Teken een lijn naar de flap aan de top van je tent. Voeg een afschuining binnen toe als eerder beschreven. Dupliceer, spiegel en zet aan de andere kant van de tent.

Step10. Maak je “midden tent” laag actief. Neem je selectie gereedschap, ovaal, antialias niet aangevinkt, doezelen 1. Teken een ovale vorm in het midden van je tent onderdeel. Druk een keer op je delete toets.


Als je de wigwam maakt met de deurflap gesloten, ga dan verder met stap 11. Als je de wigwam maakt met de deurflap open, ga dan verder met stap 13.


Step11. Neem je toverstaf en klik in je cirkel/ovaal die je net hebt getekend. Selectie > uitbreiden met 3 . Voeg een nieuwe laag toe en zet deze onder je “Midden tent” laag . Vul deze met kleur # 3.

Step12. Voeg een nieuwe laag toe. Voorgrondkleur op # 5 en je achtergrond uit. Neem je tekenpen, vrije lijn, grootte 1 en teken een verticale lijn naar beneden in het midden van je flap. Zet de dekking van deze laag op ong. 50. Zie het voorbeeld hieronder.

Als je de wigwam met gesloten deur hebt gemaakt, ben je nu klaar. Verwijder je kleurkaart, zet de achtergrond op slot en voeg alle lagen samen.

Step13. Als je de wigwam met de open deur wilt maken ga je met deze stap verder.

Voeg een nieuwe laag toe en zet deze onder alle andere lagen behalve je achtergrondlaag. Neem je selectie gereedschap, rechthoek en teken een vorm die ongeveer 2/3 van je ovale opening aan je voorkant van je tent beslaat.

Vul deze met het “teepeefloor” deel dat je hebt gedownload.

 

Voeg een nieuwe laag toe. Met je selectiegereedschap teken je nog een rechthoek voor de muur en vult deze met kleur # 2

Voeg een nieuwe laag toe. (Wees er zeker van dat deze boven de muurlaag staat die je net hebt gemaakt). Zet je voorgrond op kleur # 5 en je achtergrond uit. Neem je basisvormen, enkele lijn, lijndikte 2, en teken een verticale lijn aan de achterkant van je tent. Zet de dekking van deze laag op ong. 40.

Step14. Nu ga je de vuurcirkel tekenen. Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrond en achtergrond op kleur # 8. Neem je basisvormen, cirkel en teken een kleine cirkel op de vloer.

Voeg een nieuwe laag toe. Nu voeg je een paar stenen toe. Kies de “rivier stenen” tube die standaard bij PSP zit – zet de schaal op 10. Teken enkele stenen in een cirkel, ongeveer zoals in het voorbeeld.

Voeg een nieuwe laag toe. Neem je “vuur” tube die standaard bij PSP zit ( zet de schaal op ong. 10) en voeg een paar vlammetjes toe in het midden van je stenen.

Step15. Voeg een nieuwe laag toe. Neem je selectiegereedschap, rechthoek en teken een smalle rechthoek voor de bank/sofa. Vul deze met je “teepeesofa” patroon dat je hebt gedownload. Maak de selectie zwevend (Ctrl+F). voeg een stans toe met dezelfde instellingen als je eerder hebt gebruikt, behalve je schaduwkleur, zet deze op kleur # 9.

Als je wilt kun je wat kussens op je bank maken. Voeg een nieuwe laag toe. Teken een klein rechthoekje en vul deze met een kleur of patroon naar keuze.

Step16. Open je “teepeerug” die je hebt gedownload. Kopieer deze en plak hem als nieuwe laag op je afbeelding. Verklein hem naar 20%. Neem je vervorminggereedschap. Houd je Ctrl toets ingedrukt terwijl je de onderkant iets uitrekt en de bovenkant iets “indrukt”.

Step17. Voeg een nieuwe laag toe. Zet deze helemaal bovenaan. Laad selectie 5. Vul deze met kleur # 3. Voeg een stans toe, dezelfde als eerder gebruikt maar met je schaduwkleur op # 6. Dupliceer deze laag en zet deze op zijn plaats aan de andere kant van de tent.

Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrond op kleur # 5 en je achtergrond uit. Neem je tekenpen, enkele lijn, grootte 1. Teken een paar lijnen die je deurflappen open houden.

En dat is alles! Je wigwam is nu helemaal klaar. Als je tevreden bent met je creatie sla deze dan op als PSP bestand met alle lagen intact. Zo kun je later altijd nog veranderingen aanbrengen. Zet je achtergrond nu op slot, verwijder je kleurkaartlaag en voeg zichtbare lagen samen.

ervan genoten om deze wigwam te maken en hoop dat jij er ook veel plezier aan hebt beleefd. Laat het me weten als je moeilijkheden tegenkomt. Vanzelfsprekend is iedere terugkoppeling van harte welkom!

:Terms Of Use:    :Tutorials Main Page:    :Homepage:     :Email Me:Screenshots of programs used in this tutorial are copyrighted to their respective authors.
This tutorial was created on July 25, 2004.
All content, graphics, and tutorials on this site are
©Pracken 2003-2012