Pracken's Paint Shop Pro Tutorials


Ouderwetse Buiten Toilet

outhousefront

Om deze les te kunnen maken, ga ik ervan uit dat je beschikt over een basiskennis van PSP en zijn onderdelen. Hoe dan ook, ik zorg voor voldoende screenshots om je door de les te leiden. En natuurlijk laat je het me weten als je moeilijkheden tegenkomt. Heb je ooit zo’n ding gebruikt? En maak zelf een voorstelling van wat de rook is die uit de schoorsteen komt. LOL

[NOTE: Marjoleine has graciously translated this tutorial into Dutch. To find the English version, click here].


Voor deze les is het volgende nodig:

Paint Shop Pro. Ik gebruikte versie 7.04 maar als je bekend bent met PSP zijn andere versies ook geen probleem. De laatste versie van PSP download je hier.

Mijn selecties. Zet de selecties in je selectie folder van PSP of elders op je PC waar je het makkelijk terug vindt. Je download ze here.

Mijn rook . Download het here.


Step 1. Open een nieuwe afbeelding van 300x500, achtergrond kleur van je eigen keus, of transparant.

Step 2. Voeg een nieuwe laag toe. Selecties – load from disc (laden van schijf) en zoek de waar jij je selecties hebt staan. Neem daar de selectie “front”. Floodfill met #EDEABC.

Step 3. Voeg een nieuwe laag toe. Laad de selectie “side” en floodfill met de kleur #D0C88C.

Step 4. Voeg een nieuwe laag toe en laad de selectie “top”. Floodfill met #B7BC94.

Step 5. Voeg een niewe laag toe en laad de selectie “top 2”. Floodfill met #DCE3D0.

Step 6. Voeg een nieuwe laag toe. Laad de selectie “door” Floodfill met #E3DEA7. Zet de deur als je wilt, in een positie die je zelft wil.

Step 7. Voeg een innerbevel toe aan de deur met de volgende setting:

Step 8. Voeg een dropshadow toe aan je deur Vertikaal op 0 en horizontaal op -4, Opacity 30, Blur 2,5. Kleur zwart.

Step 9. Voeg een nieuwe laag toe en laad “chimney”. Floodfill met zwart.

Step 10. Voeg een innerbevel toe. Gebruik de preset “round” die standaard in je PSP zit. Zet je schoorsteen bovenop je huisje.

Step 11. Nieuw laag, Laad de “hinge1” selectie. Floodfill met #764D37.

Step 12. Voeg een texturizer toe. Hier is gebruikt: Sandstone, Scaling-100, relief-2. Light direction – up. Of neem een texture naar keuze. Zet deze laag onder je “deur” laag. En zet dit scharnier boven aan je deur.

 

Step 13. Duplicate (dupliceer) je laag en zet dit scharnier onderaan je eur.

Step 14. Voeg een nieuwe laag toe en zoek “hinge 2”. Floodfill met dezelfde kleur als scharnier 1 en doe er ook dezelfde texture op.

Step 15. Zet dit scharnier bovenaan je deur, maar zo dat het niet helemaal de rand van de deur raakt. Voeg aan dit harnier een slagschaduw toe Verticaal en horizontaal op 0, Opacity 47, Blur 1, kleur zwart:

Step 16. Dupliceer deze laag en zet hem ook onderaan het scharnier.

Step 17. Voeg een nieuwe laag toe. Teken met je selectie gereedschap een klein rondje voor een deurknop. Floodfill met dezelfde kleur en texture als je scharnieren. En zet je knop links op de deur.

Step 18. De basis is nu klaar, je kan hem desnoods nu opslaan voor later. Doe het dan als PSP bestand.

Shading.
We gaan nu wat schaduwen aanbrengen. Er wordt één laag voorgedaan en de rest moet je dan even zelf doen.

Maak de “front” laag actief. Neem je selectie gereedschap, “teken” rond je huisje en klik dan in het midden zodat je ‘miertjes” ziet lopen.

Neem je airbrush setting: rond – size 30 – hardness 30 – step 25 Hardness 30 – opacity – 30 – density 30.

Neem een iets donkerder kleur dan de kleur van je huisje. Hier is voor het huisje #A5A35F genomen.

Neem dan je “handje” gereedschap. Zet dat op smudge. Setting: rond – size 10 – hardness 25 – opacity 30 – step 25 – Density 100. Smeer dan je “gespoten” kleur even een beetje uit. Dan ziet het er ongeveer zo uit:

Doe voor iedere laag van het huisje hetzelfde als bij punt 26. Denk eraan dat je de goede laag neemt. En neem een iets donkerder kleur dan de kleur van de laag. Dus spray en smudge iedere laag apart. Vindt je het niet zo mooi, probeer dan zelf iets. xperimenteer lekker zelf. Als je alle lagen hebt gehad dan lijkt het ongeveer dit:

Step 19. Neem je preset gereedschap en zoek je hartje. Ga op je deur laag staan. Voeg een nieuwe laag toe en teken een hartje op je deur. Floodfill met: #A2B4C6, en doe net als bij punt 26 een shading op het hartje. (iets donkerder aan de buitenkant dan aan de binnenkant)

Step 20. Nieuwe laag. Teken met je selectie gereedschap een rounded rechthoek. Floodfill met #E7EDDD. Zet er een tekst op. Wat hier staat is engels omdat Pracken een Amerikaanse is. De vertaling is: NIET STOREN. Maar het mag ook wat anders zijn.

Step 21. Voeg een nieuwe laag toe en maak twee lijntjes zodat het lijkt of het bordje aan je deurknop hangt. Trek deze laag onder de laag van het bordje. Pracken heeft een “touw” tube gebruikt schaal 10 step 1.

Step 22. Nieuwe laag en zet je rook op je schoorsteen. Zorg wel dat je de “rooklaag” onder je schoorsteen laag zet.

Klaar! Je kan je toilet nog leuk aankleden. Ik vind het leuk jullie creaties te zien, mail me maar gewoon.
:Terms Of Use:    :Tutorials Main Page:   :Homepage:     :Email Me:Screenshots of programs used in this tutorial are copyrighted to their respective authors.
This tutorial was created on November 2, 2003.
All content, graphics, and tutorials on this site are
©Pracken 2003-2012.