Pracken's Paint Shop Pro Tutorials

Haunted House

hauntedfront


Omdat Halloween binnenkort weer aanbreekt, dacht ik dat het leuk zou zijn om een paar Halloween tutorials te gaan maken. Dit is de eerste van mijn serie.

[Note: This tutorial has been graciously translated into Dutch by Harriet. Thank you Harriet!!!! If you'd like to visit the English version of this tutorial, click here.]


Voor deze tutorial heb je het volgende nodig:

Paint Shop Pro. Ik gebruikte versie 7.04 maar als je voldoende kennis hebt van PSP moet je zonder problemen deze les in een andere versie kunnen maken. Je kunt de laatste demo- versie van PSP hier downloaden here.

Optioneel: Eye Candy 400, en mijn gradient glow preset. Plaats dit preset in je Eye Candy 400 gradient glow map. ( Tip: je kunt deze tutorial ook goed maken zonder Eye Candy).

Mijn selectie bestanden. Plaats deze in je PSP selectie map ( of een map naar eigen keuze).

Mijn tekenlijn preset. Unzip de preset en zet deze in je Styled lines map van PSP.

Om mijn materialen te downloaden klik je here.

Mijn kleurenkaart. Rechtsklik met je muis en sla hem op.

hauntedcolors


Step 1. . Open en nieuwe afbeelding 400 x 400 met een witte achtergrondkleur. Kopieer je kleurenkaart en plak hem als een nieuwe laag op je achtergrondlaag. Zet hem helemaal bovenaan zodat ie je niet in de weg staat. Als je een kleur nodig bent, hoef je alleen maar met je pipet op de juiste kleur te klikken.

Step 2. . Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrondkleur op zwart en je achtergrondkleur op kleur # 2 van je kleurenkaart. Ga naar je basisvormen en kies rectangle = vierkant. Stijl behouden niet aangevinkt, antialias wél aangevinkt, als vector niet aangevinkt.

Teken een vierkant van ongeveer 220 x 214 in het midden van je afbeelding. ( let op de nummers onder in je werkbalk) Note: De afbeelding hier is kleiner gemaakt. De jouwe is groter.

 

Step 3. Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrondkleur op zwart. Neem weer je basisvormen, rectangle = vierkant, stijl behouden niet aangevinkt, als vector niet aangevinkt, lijndikte 1. Teken een klein vierkantje, ( het is een raam) van ongeveer 40 x 52.

Dupliceer deze laag 3 keer en zet ze op de juiste plaats, ongeveer zoals ik gedaan heb. (Tip: Als je hulp nodig bent om de ramen mooi recht te plaatsen ga je naar je beeld – raster – en met behulp hiervan kun je ze mooi recht op de plaats zetten).

Step 4. Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrondkleur op zwart en je achtergrondkleur op kleur # 2. Neem weer je basisvormen, vierkant en teken een rechthoekig vormpje van ongeveer 40 x 6. Plaats deze rechthoek onder je raam. ( vensterbankje). Dupliceer deze 3 keer en zet het onder de andere ramen.

Step 5. Voeg een nieuwe laag toe. Je gaat nu wat luiken tekenen voor je ramen. Gebruik dezelfde kleurinstellingen als in je laatste stap. Teken een rechthoek van ongeveer 20 x 54..

Ga naar effecten > texture > lamellen en gebruik onderstaande instellingen en voeg deze toe.

05haunted     06haunted   06haunted

Dupliceer deze laag 7 keer en zet ze op hun plaats naast de ramen. Maak je geen zorgen als het er niet helemaal perfect uitziet omdat je straks waarschijnlijk nog wat aanpassingen wilt maken. Ik heb enkele van mijn luiken wat geroteerd, ( ik wilde dat het eruit zag alsof ze van het raam zouden afvallen). Om dit te bereiken gebruik je de vervormingstool en trek het luik dan een beetje opzij, omlaag, net wat jij wilt.

08haunted

Step 6. Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrondkleur en achtergrondkleur op zwart. Met je basisvormen teken je een rechthoek voor de deur ongeveer 30 x 85.

09haunted

Met je voorgrondkleur op zwart en je achtergrond op # 2, teken je een kleine rechthoek op de bodem van de deur. (voor je drempel).

10haunted

Step 7. . Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrondkleur op zwart en je achtergrond op kleur # 3. Teken een klein rechthoek, ongeveer 10 x 45.

Voeg een nieuwe laag toe. Verander je achtergrondkleur in kleur # 2 en je basisvorm in cirkel. Teken een kleine cirkel (bol) op de top van je stok.

Voeg een nieuwe laag toe. Verander je achtergrondkleur in kleur # 3 en je basisvorm weer in rechthoek. Teken een smalle horizontale rechthoek

11haunted

Zet alle lagen op slot behalve deze drie die je net getekend hebt. Voeg de zichtbare lagen samen en zet daarna je lagen weer allemaal open.

Dupliceer deze laag 3 keer en zet deze naast de voorgevel van je huis ongeveer zoals de mijne. ( maak je geen zorgen over de exacte plek, dat komt later wel goed).

12haunted

Step 8.Voeg een nieuwe laag toe. Laad selectie 1 ( selecties > laden van schijf > zoek de map waarin je de selecties hebt opgeslagen) vul deze met zwart.

Naar selecties > wijzigen > inkrimpen met 1 en vul met kleur # 3. Effecten > lamellen > zelfde instellingen als eerder gebruikt.

Zet deze laag op de goede plaats van je huis. Kijk naar het voorbeeld.

13haunted

Voeg een nieuwe laag toe. Laad selectie 2 en vul deze met zwart. Inkrimpen met 1 en vul deze met kleur # 2. Zet deze boven op je dak.

13ahaunted

Step 9. Herhaal stap 8 met de selecties 3 en 4.

15haunted

Step 10. Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrondkleur op zwart en je achtergrondkleur op # 2. Teken een rechthoekige vorm aan de voorkant van je huis, zoals ik gedaan heb. Dupliceer de laag en zet deze aan de andere kant.

16haunted

Step 11. Voeg een nieuwe laag toe. Voorgrondkleur op zwart, achtergrondkleur op # 2. Teken een rechthoek op boven op je dak.

17haunted

Voeg weer een nieuwe laag toe en zet deze onder de laatste laag. Zet je voorgrondkleur op zwart, achtergrondkleur op # 3. Neem je tekenpen, één lijn, lijndikte 2, ( antialias aangevinkt, als vector niet aangevinkt, pad sluiten niet aangevinkt). Zoek je “pracken_haunted” lijn die je in je map styled lines hebt gezet. Teken enkele lijntjes op je huis zoals ik heb gedaan in het voorbeeld hieronder.

18haunted

Voeg een nieuwe laag toe en zet deze boven de laatste twee gemaakte lagen die je tekende. Zet je voorgrondkleur op zwart en je achtergrondkleur op # 1. Teken een smalle rechthoek voor je schoorsteen. Zet je achtergrondkleur op zwart en teken een horizontale rechthoek die bovenop je schoorsteentje komt.

19haunted

Oke, je huis is nu compleet. Zet de onderdeeltjes nu netjes op hun plaats. Klik hiervoor op de betreffende laag en verschuif waar nodig. Als je tevreden bent met je huis, verberg dan je kleurenkaart laag en de achtergrondlaag. Zet deze op slot. Voeg nu de zichtbare lagen samen. Maak de lagen weer zichtbaar. Je hebt nu drie lagen: een achtergrondlaag, een kleurkaart laag en een laag met je huis.

Je kunt het huis nu versieren/decoreren zoals je wilt. Als je het wilt maken zoals ik gedaan heb, ga dan verder met de tutorial.

Step 12. . Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrondkleur op zwart en je achtergrondkleur op wit. Neem je tekenpen, vrije lijn, lijndikte 1-2 en teken een spook. – het hoeft niet perfect te zijn!

Verander je achtergrondkleur in zwart, neem je basisvormen en teken een kleine cirkel voor de ogen van je spook.

20haunted

Dupliceer deze laag zo vaak als je wilt en zet je spook neer waar je zelf wilt.

Step 13. . Nu ga je de boom tekenen. Voeg een nieuwe laag toe. Voorgrondkleur op zwart en achtergrondkleur op # 2. Neem je tekenpen, vrije lijn, lijndikte ong. 30. Begin op de bodem en teken naar boven toe. Terwijl je de stam naar boven toe tekent, verander je de steeds de lijndikte in stapjes van 5. Op het moment dat ik de top van mijn boom bereikte was de mijne 5. Teken ook wat zijtakjes.

21haunted

Step 14. Voeg een nieuwe laag toe. Plaats deze onder je laag met het huis maar boven je laag met je boom. Zet je voorgrond en achtergrondkleur op # 4. Teken een rechthoekige vorm op de bodem van je afbeelding. Teken dan met je penseel, grootte ong. 8, een beetje gras op je boom

22haunted

Step 15. Maak je achtergrondlaag actief en vul deze met kleur # 5.

Voeg een nieuwe laag toe. Zet deze onder je huis en je boomlaag. Zet je voorgrondkleur op zwart en je achtergrondkleur op # 6. Neem je basisvormen en teken een maan.

23haunted

Step 16. . Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrondkleur op zwart en je achtergrondkleur op # 7. Neem je basisvormen en zoek “pracken_pumpkin” vorm die je hebt gedownload. Teken een pompoen. Dupliceer deze laag zo vaak als je zelf wilt en zet de pompoenen op hun plaats.

24haunted

Step 17. Voeg een nieuwe laag toe. Laad selectie 5 en vul deze met zwart. Zet je voorgrondkleur op # 8 en je achtergrondkleur op zwart. Teken de ogen voor je kat.

25haunted

Step 18. . Voeg een nieuwe laag toe. Laad selectie 6 en vul deze met zwart. Gebruik je penseel, grootte 1-2, kleur wit, en teken de ogen.

26haunted

Step 19. . Nu ga je een spinnenweb tekenen. Voeg een nieuwe laag toe en vul deze met wit. (dit om beter te kunnen zien wat je aan het doen bent, als je klaar bent met je web, verwijder je deze laag weer). Voeg nog een nieuwe laag toe om je web te tekenen.

Zet je voorgrondkleur op zwart en je achtergrondkleur uit. Neem je tekenpen, vrije lijn, lijndikte 1 en teken een vorm ongeveer zoals mijn voorbeeld:

27haunted

Daarna teken je wat verbindingslijntjes ongeveer zo:

28haunted

Verwijder nu de witte laag die je toevoegde. Zet je web op de plaats die jij wilt, op het huis. Ik maakte een groter web voor het dak van mij, eenvoudig door de laag te dupliceren en te spiegelen. Zet al je overige lagen op slot behalve je web lagen en voeg zichtbare lagen samen. Zet nu al je lagen weer zichtbaar.

29haunted  30haunted

Step 20. . Voeg een nieuwe laag toe. Laad selectie 7. Vul deze met zwart, inkrimpen met 1 en vul met wit. Met je penseel, grootte 1-2, teken je enkele zwarte stipjes

Ik gaf mijn ogen wat ‘gloed’, maar dat is optioneel. Het kan ook heel goed zonder. Om de gloed aan te brengen, voeg je een nieuwe laag toe en zet deze onder de ogen laag. Open Eye Candy > gradient glow > settings > en zoek je preset "pracken_haunted."

31haunted

Zet alle lagen op slot behalve de ogen en de gloed laag. Voeg zichtbare lagen samen. (als je geen gloed hebt toegebracht kun je deze stap overslaan). Dupliceer en zet op de plek van je huis, wat jij wilt. Ik heb hem in de ramen gezet en in de deur. Maar ook in de boom!

32haunted

Step 21. Voeg een nieuwe laag toe. Laad selectie 8. Vul deze met zwart en inkrimpen met 1. Vul met # 3. Verplaats het pad naar de voorkant van je huisdeur.

33haunted

Step 22. Je huis is in feite klaar en je zou hier kunnen stoppen. Maar ik voegde er nog enkele “finishing touches” oftewel: extraatjes aan toe. Als jij dat ook wilt, ga dan verder met de volgende stappen.

Voeg een nieuwe laag toe en zet deze boven je gras laag. Neem je penseel, grootte 3-4 en schilder iets van kleur # 4, omhoog op de huismuur..

34haunted

Maak de graslaag actief ( het grote groene gebied dat je eerder tekende, niet het gras dat je net hebt gemaakt). Voeg een nieuwe laag toe. Zet je voorgrondkleur op # 9 en je achtergrondkleur op # 3. Neem je spuitbus = airbrush met de instellingen zoals hieronder staat aangegeven en spuit wat kleur in het gras.

35haunted  36haunted

Step 23. Voeg een nieuwe laag toe en zet die helemaal bovenaan. Neem je plaatjespenseel en zoek je wolkentube. Gebruik de normale instellingen schaal 100, stap 266. Teken wat wolken over je plaatje. Zet de dekking van deze laag op ong. 20.

Als je tevreden bent met je creatie, sla hem dan op als psp bestand met al je lagen intact. Op deze manier kun je altijd dingen veranderen als je dat wilt. ( Ik sloeg ook de afzonderlijke items op als psp bestand, zoals de kat, het huis, enz.)

Nu kun je de kleurenkaart laag deleten en voeg alle lagen samen. Ppfff helemaal klaar! Ik hoop dat je het leuk vond om deze Halloween afbeelding te maken en als altijd: Laat het mij asjeblieft weten als je problemen tegenkomt.
:Terms Of Use:    :Tutorials Main Page:    :Homepage:     :Email Me:Screenshots of programs used in this tutorial are copyrighted to their respective authors.
This tutorial was created on September 11, 2004.
All content, graphics, and tutorials on this site are
©Pracken, 2003-2012